030-2467465

office@troost-rutjes.nl

Contactformulier


Troost en Rutjes Architecten
Orchideestraat 31
3551 GH UTRECHT


ANDERE WEBSITES

LinkedIn Paul
LinkedIn Marijke
Architectenregister
Paul @ Google


 

Nederland_Den_Haag.png


Jacobs_hospice_Emmakade_02.JPGJacobs_hospice_Emmakade_01.jpgJacobs_hospice_Emmakade_04.JPGJacobs_hospice_Emmakade_05.JPGJacobs_hospice_Emmakade_09.JPG

HERGEBRUIK GRACHTENPANDEN als HOSPICE

Samentrekken van 2 grachtenpanden, met een centraal trappenhuis en lift, en daarboven een glazen kap.

Paul engineerde deze renovatie en voerde directie over de verbouwing in opdracht van Saarberg Architecten te Moordrecht. Deze renovatie is naar een schetsontwerp van Alberts en van Huut Architecten, Amsterdam. 

Functie

Een Hospice is een plek waar mensen hun laatste adem komen uitblazen. Dit Hospice is een liefdevolle en respectvolle plek in een ideeĆ«le organisatie. Er zijn geen subsidies en er is geen verzekeringssteun. Ook het pand en de verbouwing worden betaald met giften. 

Opgave

De interieurs van twee grachtenpanden worden compleet leeggehaald en bij de tijd gebracht. In het midden komt een enorm lichtgat, met aan de bovenkant een glazen bubbel voor licht. Een nieuwe lift wordt ingebracht, de installaties zijn nieuw en er is aandacht voor bouwbiologisch bouwen. Rekening wordt gehouden met de draaicirkels van rolstoelen en bedden en vluchtmogelijkheden bij brand. Beneden komt een ruime woonkamer.

Engineering

De engineering is uitdagend.
Het pand is aan de kleine kant. De organische stijl komt erg van pas. De schuine lijnen passen goed op de looplijnen en en draaicirkels. De aannemer vraagt geregeld op assistentie, opdat ik controleer of maten goed zijn uitgezet.

De vide brengt licht dwars door het pand. De draagmuur tussen de twee panden verdwijnt daardoor! Hoe vang je dan de kap en de vloeren op? Het skelet van de lift komt te hulp, met uitkragend staal  kunnen we vloeren opvangen. Het dak vangt zichzelf op, met een drukstaaf wordt de kracht, die eerder op de bouwmuur terecht kwam, afgeleid naar de overkant (zie foto). 

De bouwbiologie betreft vooral het binnenklimaat, waar met hypoallergene en ademende materialen gewerkt wordt. De ventilatie is traditioneel - gewoon met buitenlucht. 

Bouwbegeleiding

De bouwtijd - ongeveer 6 maanden - is krap en wordt hard doorgewerkt. Het pand heeft heel wat verrassingen in petto, wat hier en daar ook tot meerwerk leidt. 

Bouwen is mensenwerk, en de bouwers maken geregeld fouten. Als dat kan dan  ontwerpt Paul daar omheen, om te voorkomen dat er dingen afgebroken moeten worden. Dat geeft bovendien de goodwill die hij nodig heeft zodra iets gesloopt moet worden. 

Het vertrouwen van de uitvoerder maakt een verschil. Hij durft het aan het hele pand tijdens de bouw te laten balanceren op constructiles (steigerpijpen). Dat kan niet anders, het is knap. 

De tekeningen worden uitstekend nageleefd. Naarmate de bouw vordert volgen tekeningen voor verdere uitwerking, met name interieurdetails. De onderaannemers tekenen te weinig. Dat leidt er onder meer toe dat in het werk de nieuwe CV installatie verlegd wordt.

Er blijkt asbest in het pand te zitten Er komen maanmannetjes aan te pas om het op te ruimen. 

We vergaderen tweewekelijks, waarbij de aannemer en de opdrachtgeefster aan tafel komen. Het is een groot pand, en er is veel te bespreken.

Opening

Twee weken later is de feestelijke opening. De medewerksters van het Hospice zijn er in geslaagd het pand in tussentijd in te richten. De bezoekers vergapen zich aan het interieur. Het is waarlijk een thuis.


Projectgegevens

Jacobshospice, Koninging Emmakade 160, Den Haag.

  • Hoogniveau renovatie van twee grachtenpanden
  • Palliatieve zorg door vrijwilligers
  • Crowdfunding
  • Woonkamer 50m2, 6 appartementen, oecumenische gebedsruimte, kantoren, serviseruimten.
  • Asbestsanering
  • Organische stijl, bouwbiologisch bouwen

 

 

Terug