030-2467465

office@troost-rutjes.nl

Contactformulier


Troost en Rutjes Architecten
Orchideestraat 31
3551 GH UTRECHT


ANDERE WEBSITES

LinkedIn Paul
LinkedIn Marijke
Architectenregister
Paul @ Google


 

Nederland_Utrecht_13.png


Uitbouw_met_dakterras_Utrecht01.jpgUitbouw_met_dakterras_Utrecht02.JPGUitbouw_met_dakterras_Utrecht03_01.JPGUitbouw_met_dakterras_Utrecht04.JPG

De KEIZERSKROON

Een uitbreiding met dakterras onder beschermd stadsgezicht.


De eigenaars bewonen een historisch pand met de kenmerken van een kasteel: Kantelen, torentjes en bogen. Binnen is er getrokken glas, een grotendeels authentieke interieurbetimmering met mooie inbouwkasten, en paneeldeuren waarvan zelfs het beslag authentiek oogt. Het is een prachtige woning. 

Een kleine is op komst en de ruimte schiet te kort. Zou het dakterras overbouwd kunnen worden?

Ideeën

Enkele ontwerpideeën worden bedacht en getoond. Ze worden met instemming en waardering ontvangen. We kijken nader naar het interieur, we passen en meten en gaan net zo lang door tot het goed en optimaal is. Verschillende versies van de pui worden bedacht, en ook badkamer wordt steeds ietsje beter tot hij perfect is. 

Gemeente

De omgeving is beschermd stadsgezicht, net buiten het centrum achter het Wilhelminapark. Het plan valt op enkele punten buiten het bestemmingsplan. De welstandsnota geeft weinig duidelijkheid, wel is aanschouwelijk dat schoonheid in dit gebied bevochten wordt. Wij doen de aanvraag en reiken enkele gunstige interpretaties van regels aan om lange procedures voor te zijn. Stedebouw keurt echter het plan zonder omhaal goed. De vergunning is in korte tijd binnen. 

Bouwen

De klant zoekt zelf de aannemer uit. De bestaande balklaag oogt zwak, wij schrijven keramische panelen voor in plaats van gewoon metselwerk. Het verschil is niet te zien. De balken worden versterkt en moeten brandwerend worden bekleed. De pui wordt naukeurig nagemaakt naar bestaande kozijnen. Als vlonder wordt "houtkunststof" gebruikt - duurzaam. 

Interieur

De eigenaar doet al het interieurwerk zelf en doet dat goed. Hij maakt de inbouwkast die wij tekenden. Hij meldt dat het opkladbed dat wij bedachten de de sleutel is om de nieuwe kamer optimaal te benutten. Ook het sanitair realiseert hij zelf. De douchecabine wordt mooi afgeschuind en voorzien van een RVS accent. Boven de cabine komt een solartube. 

Ook in de bestaande gang komen solartubes. De prisma's die er op zitten versterken het zonlicht. Zo kan het dat voor het licht wordt de tubes de eerste zonnestralen opvangen en de gang in zacht geel licht hullen. Kijk je door de ramen, dan is het nog donker. 

Domotica

Wat de installatie betreft is in deze woning de domotica bijzonder. Het is een draadloos systeem dat draait op Linux. Het werkt draadloos. Onder meer de temperatuur bij de kleine wordt er mee geregeld. De instelling gaat via de tablet.


 

Projectgegevens 

  • Utrecht Wittevrouwen
  • Historische bovenwoning in beschermd stadsgezicht
  • Uitbreiding met dakterras
  • Inbouwkast, sanitair en solartubes
  • Open source domoticasysteem. 

 


 

 

Terug