030-2467465

office@troost-rutjes.nl

Contactformulier


Troost en Rutjes Architecten
Orchideestraat 31
3551 GH UTRECHT


ANDERE WEBSITES

LinkedIn Paul
LinkedIn Marijke
Architectenregister
Paul @ Google


 

Bouwen in de huidige tijd

Nieuwbouw of verbouw – Er wordt veel minder gebouwd dan in "goede" tijden. Als u nu de mogelijkheid heeft om te bouwen, of om een tuin aan te leggen of meubels te laten maken, dan krijgt u prachtig vakwerk voor een lage prijs. Want werk is schaars.

Daar staat tegenover dat de risico's hoger zijn. Het is een vechtmarkt waarin geregeld spelers omvallen. Werk kan aangenomen worden voor een prijs die eigenlijk niet kan - om de opdracht maar te krijgen. 

In dat geval zal de bouwer niet de kwaliteit kunnen leveren die hij zou willen. Dat is in uw nadeel. Het is niet prettig als de afwerking te wensen laat. U kunt bovendien achteraf voor kosten komen te staan, die niet op de bouwer te verhalen zijn. 

Of het nu om meubels gaat, om een verbouwing, een huis op een vrij kavel, een dakopbouw, een serre of een tuin – dit gaat op voor elke opgave.

Het is dus zaak om vooral een reëele prijs te bedingen. Daarnaast is het zaak om een heldere opdrachtomschrijving te maken waarin bijvoorbeeld slimme betalingstermijnen en garanties zijn opgenomen. Wij kunnen dat werk voor u en de aannemer doen. 

Heeft u werk van enige omvang, dan loont het om tekeningen en een technische omschrijving te maken. Als architecten kunnen wij dat natuurlijk prima doen. Dat werk voorkomt dat u appels met peren vergelijkt. Iedere aanbieder biedt op basis van dezelfde tekeningen hetzelfde werk aan. 

Ook als er geen tekeningen gemaakt worden is een begroting nuttig, op basis van materialen en manuren. In het overleg met de bouwer wordt dan zichtbaar waar hij te weinig of te veel vraagt, waar het bouwvoornemen meer uitleg behoeft, of dat de uren zó zijn dat de flexibiliteit gewoon te kort schiet.
Is er geen begroting, dan worden offertes vergeleken.


Van wens tot realisatie

Willen bouwen begint met een wens, een klacht, of een 'nood'.

Dan volgt een schets of een idee in uw hoofd. Daarna wordt het idee ontwikkeld, en wordt het gebouwd. In de meeste gevallen worden daar bouwtekeningen voor gebruikt.

Voorafgaand aan de bouwtekeningen wordt er ontworpen. Vaak is het moeilijk voor te stellen hoe het wordt, daarom maken we gebruik van 3D modellen en handschetsen om u dat te laten zien. We kunnen elke stijl maken: Modern, landelijk, kunstzinnig, minimal, art-deco of een andere stijl – we maken het zo lang we er kwaliteit in mogen leggen. 

Ruimte, licht en proportie zijn de basis van elk ontwerp. Die kwaliteiten ontstijgen de stijl. De combinatie van functie, constructie, schoonheid, en prijs bepaalt de kwaliteit van een bouwwerk. Als het ontwerp vervolgens in de omgeving past, geeft het waarde. 


 

Cradle 2 Cradle

Cradle 2 Cradle is een opkomende vorm van recylclen, waarbij grondstoffen eindeloos herbruikt worden.

Traditioneel recyclen lijkt heel wat, maar is per saldo een omweg om dingen weg te gooien. De grondstoffen worden nog steeds verbruikt, opgemaakt. Dat komt omdat bij iedere recycling de grondstof degradeert, tot het afval is. 

Voorbeeld gewoon recyclen.

Kunstof bijvoorbeeld - Als je het genoeg recyclet eindigt het als een klompen zwarte massa. Plastic waar we niets beters mee kunnen dan bijvoorbeeld bermpaaltjes maken ("wasting the waste") Dan is nieuw hoogwaardig plastic nodig voor onderdelen of verpakkingen. De cyclus loopt dood.

Voorbeeld cradle-to-cradle recyclen

Is recyclen tot hoogwaardige grondstof. Hout leent zich daar goed voor. Bouwt u een woning met een houten skelet, en u breekt het skelet af, dan heeft u houtafval. Dat houtafval kan worden gecomposteerd om nieuwe bomen op te laten groeien. Zelfs als het hout in een vuilverbrandingsoven terecht komt, recycleert het tot nieuw hout. Nieuwe bomen halen de koolstof uit de lucht en maken er hout van. 
Dit principe heet cradle to cradle (van wieg tot wieg), en biedt een blijvende cyclus. De grondstoffen blijven behouden.


Energiezuinig bouwen

Het denken over energie is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Mensen die nu een modaal standpunt innemen zouden in 1980 als zeer groen worden gekenmerkt. Deze trend zet zich door. De rijksoverheid is trendsettend.

Vanaf 2020 – over korte tijd dus – wordt van nieuwbouw geëist dat deze energie-neutraal is. Voor renovaties is het beleid in ontwikkeling. Doel van het beleid is te renoveren gebouwen worden gerenoveerd tot bijna - energieneutrale gebouwen.
Achtergrond is het energieverbruik van de Nederlandse gebouwde omgeving, dat ongeveer 35% van het totale verbruik bedraagt.
Energie wordt in de toekomst alleen maar duurder. Wie nu energiezuinig bouwt, zorgt dat de gebouwen in de toekomst hun waarde behouden. 

Wij bieden voor renovatie en nieuwbouw uitgekiende pakketten aan om energiezuinig te wonen. Dat begint bij een goede isolatie, daarna bij gecontroleerde ventilatie, goede zonwering en slimme verwarming. Denkt u bij voorbeeld aan een bodemwarmte-installatie, die warmte uit de bodem haalt. Voor nieuwbouw schakelen wij een energieadvieseur in. Wij rekenen u de terugverdientijd voor. Ook de waarde van uw woning stijgt hierdoor.

Wat materialen betreft werken wij graag met hout en houtskeletbouw. FSC Hout is een duurzame vernieuwbare grondstof die bovendien CO2 opslaat. Daarbij is hout een prijseffectief en praktisch bouwmateriaal dat onderhoudsvrij kan worden toegepast.