030-2467465
Troost en Rutjes Architecten
Orchideestraat 31
3551 GH UTRECHT
ANDERE WEBSITES
LinkedIn Paul
LinkedIn Marijke
Architectenregister
Paul @ Google
De woningen krijgen ieder twee nieuwe verdiepingen. Eerst wordt de bestaande kap gesloopt.
4 opdrachtgevers beslissen over de bouw. Het is daarom een voorbeeld van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).
Voor een bouw als dit is moed nodig. Voordat een aanvang kan worden gemaakt wordt eerst de bestaande kap gesloopt. De woning ligt dan open voor regen en wind, en omdat hij dan voor de helft gesloopt is, is de waarde ernstig verminderd. Maar het was duidelijk dat er niets aan te vangen viel met de bestaande kap.
Het budget was juist toereikend, wat het ontwerp taakstellend maakte. Het moest te betalen zijn.
Aanvankelijk was de achtergevel helemaal van glas getekend, wat ook de welstandscommissie prachtig vond. De vrijheid van een binnenhof werd gebruikt voor een getrapte opbouw met een slim zonweringssysteem. Een inschatting van de kosten werd gemaakt, wij kwamen uit op bedrag gelijk aan een traditionele achtergevel. Iedereen vindt het mooi.
Een aannemer werd gevonden, de twee woningen werden begroot en pasten precies binnen het budget. De aannemer had precies de tijd om de woningen te realiseren en begon voordat de vergunning binnen was.
Echter in de gemeente rommelde het. De welstands-gecommitteerde ging met vakantie, en zijn vervanger vond de achtergevel niet mooi en trok het fiat in. De gemeente weet dat er gebouwd wordt en legt nu ook de aannemer stil.
Er kon niet gewacht worden tot de ambtenaar terug kwam van vakantie - de aannemer had verplichtingen op een volgend werk.
De aannemer hulde het gebouw in zeilen en ging stiekem achter de schermen door.
Er wordt overlegd met de bewoners - zullen we dan een traditionele achtergevel voorstellen? Er wordt een ontwerp getekend met Franse balkons. Die vindt nu wél instemming bij de gemeente.
De aannemer was bovendien bereid voor hetzelfde geld de traditionele gevel te bouwen, ook omdat hij de onderdelen voor de achtergevel nog niet had besteld.
Intussen werken wij met de gemeente verder aan de vergunning. En die komt spoedig.
Niet lang daarna verwijdert de aannemer de zeilen en onthult het gebouw.
De twee woningen zijn duidelijk in klasse gestegen. Waren het eerst gezellige (en wat tochtige) arbeiderswoningen, nu zijn het comfortabele eengezins-woningen, die lijken op herenhuizen. Het stoort bovendien niet dat de achterkant niet bijzonder is.
Het meest bijzondere van deze woningen is de voorgevel. Deze heeft een prachtig metselwerkverband met knipvoegen, de houten vensters hebben granito onderdorpels, de bakgoot heeft een zinken afwerking en triglyphen.